Kosár
Vörösboros málnafagylalt 2013 év fagylaltja
Az idei év győztes fagylaltkülönlegességét a székesfehérvári Damniczki Cukrászda készítette.
Idén ismét a soltvadkerti Szent Korona Cukrászdában rendezték meg az Év fagylaltja versenyt. A versenyen nemcsak fagylaltok, hanem torták is szerepeltek, azonban ez utóbbiak győzteséről, azaz 2013 év tortájáról csak augusztusban lesz döntés.
Az idei év legjobbnak választott fagylaltkülönlegessége a székesfehérvári Damniczki Cukrászda tulajdonosa, Damniczki Balázs nevéhez fűződik.
Vörösbor-eszenciával egyedivé tett málnafagylaltja a kézműves, hagyományos alapanyagokból és technológiával készített, szabadon választott kategóriában nem csak a szakmai zsűri, de a közönség szerint is kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést és ezzel a nagydíjat.
Ám a többi győztes sem lebecsülendő, hiszen a 2013-as kötelező íz, a rumos dió kategória három legjobbja éppúgy emlékezeteset alkotott, mint a szabadon választott kreációk két másik aranyérmese: a citromlikőrös joghurt mandulával, illetve a Summer Fresh fantázianevű pink grapefruit-Aperol-szorbet kombináció megálmodói.
A Magyarország tortája pályázatra beérkezett finomságokból amelyek mindegyikében előírt kötelező alapanyagként szerepel a dió - öt alkotás jutott a döntőbe. Ezek közül várhatóan augusztus elejéig választják ki az államalapítási ünnepség fényét is emelni hivatott nyertest.
Selmeczi László a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője elmondta: Soltvadkerten 58 fagylaltcsoda és 34 féle torta versengett a kitüntető címért. Általánosan jellemző volt a minden eddigit felülmúló kreativitás és újító szellem, amely remek ötletekkel és ízvilággal párosult. Ennek megfelelően a tavalyinál színvonalasabb felhozatallal vettek részt a cukrászok a megmérettetésen fogalmazott.
A fődíj bár nem jár pénznyereménnyel, mégis komoly PR értéke van a cím megnyerésének. Az óriási hírverés, ami a nyertes mesterművet övezi, komoly többletforgalmat generál a cukrászdáknak.
Ennek ellenére évek óta érzékelhető a versenyre nevezők számának lassú fogyatkozása, melynek magyarázata a szakember szerint a gazdasági helyzetben és a cukrászok ebből eredően növekvő leterheltségében keresendő.
Véleménye van, hozzáfűzne még valamit?
Várjuk kommentjeit a Vendi.hu Facebook oldalán:
facebook.com/vendi.hu