Kosár
Pető István az év gasztronómusa
Pető Istvánt választották az év gasztronómusának, a nemzeti gasztronómiai szövetség javaslata alapján.
Pető Istvánt választották az év gasztronómusának, a nemzeti gasztronómiai szövetség javaslata alapján. A díjat a Magyar Turizmus Napja alkalmából adták át.
Pető István állítása szerint három dolog indokolja a rangos kitüntetést:
Az utánpótlás nevelése, azaz fiatal szakácsok oktatása (saját főzőiskolájában), a hagyományőrzés és a magyar gasztronómia megújítása.
Valóban sokat tett Pető István a hazai gasztronómiáért, ugyanis korábban elnyerte a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke címet és örökös tagjává választotta a szakácsok egyesületeinek világszövetsége is.
Elmondása szerint a hagyományos magyar ételeket és ízeket preferálja, szerinte nem kell egy ételt felaggatni mindenféle jelzővel annak nevének megválasztásakor, a régi nevek pont megfelelőek erre a célra. Főzőiskolájában is ezt a vonalat képviseli, a hazai gasztrokultúra megújításán dolgozik.
A vele készült videó itt tekinthető meg: