Kosár
Új élelmiszeripari úniós rendelet
December 13-án lép életbe az élelmiszer-címkézésről szóló uniós szabályozás.
A rendelet lényege, hogy a vásárlók megfelelő tartalmú és megjelenésű tájékoztatást kapjanak, az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmáról, valamint arról, hogy milyen allergén anyagokat tartalmazhat. Utóbbit ezentúl jelölni kell vendéglátóhelyeken, pékségekben, illetve egyéb csomagolatlan élelmiszert árusító helyeken is.
Az egyik fő változás a kötelező minimális betűméret. A kötelező információkat ezentúl megfelelően nagy betűkkel kell feltüntetni.
A másik lényeges változás, hogy a tápértékjelölés egységes legyen. Ezentúl meghatározott formátumban és sorrendben kell jelölni az egyes tápanyagok mennyiségét.
A vendéglátóipart talán legjobban érintő változás az allergén anyagok feltüntetésére vonatkozik.
Az új szabályozás előre csomagolt termékek esetén elvárja, hogy az allergén összetevőket megkülönböztetett betűtípussal jelöljük.
Kötelező lesz továbbá megfelelő tájékoztatást nyújtani a nem előrecsomagolt termékek esetén is.
Az éttermeknek, pékségek, illetve egyéb vendéglátóhelyek ezentúl kötelesek tájékoztatást adni, ha a kínált ételük tartalmaz allergén anyagokat. A tájékoztatás módjára még nincs pontos előírás, de ajánlott ezen információkat az étlapon, illetve tájékoztató táblákon feltüntetni. Később erre is alkotnak egységesebb szabályozást.
A feltüntetendő allergén anyagok a következők. glutént tartalmazó gabonafélék, a rákfélék, a puhatestűek, a tojás, a földimogyoró, a dió, a szója, a tej, a mustár, a szezámmag, a zeller, a csillagfürt, illetve a 10mg/liter, 10mg/kg szintet meghaladó kén-dioxid
A pontos szabályozást és további információkat az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet tartalmában olvashat!