Kosár
Kiváló minőségű sertéshúsok és mangalica termékek kóstolója
Ezzel a névvel indított sertéshús-népszerüsítő programot a Földművelésügyi Minisztérium.
A kezdeményezés célja, hogy minél több hazai étterem és szálloda kínáljon kiváló minőségű mangalica illetve egyéb magyar sertéshúsból készített ételeket vendégeinek, ezáltal támogatva a magyar húsfeldolgozóipart.
A programnyitó sajtótájékoztatón Feldman Zsolt helyettes államtitkár kitért arra, hogy a magyar élelmiszeripar képes piacképes és kiváló minőségű termékek előállítására. A setréságazat támogatásával pedig elősegíthető a prémium minőségű magyar sertéshús termelése.indult a prémium termékek termelésére. A hazai húsipar és a vendéglátóipar közötti kapcsolat megerősítése szerinte hozzáadott értéket jelent a gasztronómiában, elősegíti a prémium minőségű alapanyagok használatát.
Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős biztosa hangsúlyozta a sertéságazat stratégiai fontosságát. Fontosnak tartja, hogy a sertéstartás, mely az utóbbi időben Magyarországon drasztikusan visszaesett, újból megközelítse a 20 évvel ezelőtti állapotokat. A miniszteri biztos úgy véli, a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy működtetése elősegíti az ágazat termelőképességét, továbbá A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési források nagy segítséget jelenthetnek ebben.
Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke hangsúlyozta, hogy az általuk működtetett Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy szigorú feltételei által biztosítják a kiváló minőségi húsipari termékek előállítását.
A meghirdetett programba eddig 50 szálloda és vendéglátóhely jelezte részvételi szándékát, mely 15 millió forintot különítettek el. A program az Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, illetve a kormány sertésstratégiai intézkedései keretén belül valósul meg.
További részletek a Földművelésügyi Minisztárium honlapján.