Kosár
Országos KözÉtkeztetési Szakácsverseny 2014: Megvannak a győztesek!
November 29.-én, szombaton zajlott le az Országos KözÉtkeztetési Szakácsverseny döntője.
A rendezvénymenü kategóriát Kehidakustány csapata nyerte el a következő háromfogásos menüvel: Afrikai harcsafilé langyos sárgacékla salátával, joghurtos szósszal + Parajjal töltött csirkecomb filé köles talléron vajas cukkínivel + Hideg gyümölcsös tejberizzsel töltött kakaós palacsinta.
A napi menü kategóriában pedig a Sodexo Magyarország Kft. csapata készítette el a legjobb eredményt elérő menüt, mely a következő: Zöldséges lencseleves csirkegaluskával + Kápiával és kelkáposztával párolt afrikai harcsafilé, cukkinis szilvaraguval, kölespudinggal, paszternákpürével és tejszínes petrezselyemmártással + Céklás csokoládé torta.
A verseny díjazottjai:
Rendezvénymenü:
- Kehida Termal Kft.
- Decs Nagyközség Önkormányzata
- Sodexo Magyarország Kft.
Napi menü:
- Sodexo Magyarország Kft.
- PQS International Hungary Kft.
- Kölyök Kft.
Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondása szerint naponta 1,5-2 millió ember étkezik a közétkeztetésben, ezért fontos, hogy megfelelő minőség kerüljön az asztalra. Közölte, hogy hamarosan egyeztetés kezdődik a minőségvezérelt közétkeztetési rendszerről. A verseny bizonyítja, hogy nagyüzemi körülmények között, átlagos költségekkel is lehet egészséges és finom ebédet készíteni a hazai, szezonális alapanyagokból. A versenyre érkezett recepteket kiadvány formájában hozzáférhetőve fogják tenni az érdeklődők számára.
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára szerint az egészséges és ízletes ételek kiemelkedő fontosságúak, az újdonságok megismertetését érdemes már kisgyermekkortól elkezdeni, a fejlődéssel fokozatosan. A versenyzők sikeresen vették fel a harcot a porból készült levesekkel és krumplipürével szemben - tette hozzá. Kiemelte: a versenyben a menüket előre meghatározott keretösszegből kellett elkészíteni, ami bizoníítja, hogy alacsony költségvetésből előállított étel is lehet ízletes.
Zoltai Anna, a Nébih főosztályvezetője ismertette a verseny körülményeit. A 20 döntőbe jutott versenyző menüjét idén először a szakmai zsűri mellett társadalmi zsűri is értékelte, melynek tagjai többek között Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár voltak. A napi háromfogásos menü kategóriájában 11 település, a rendezvénymenü kategóriában pedig 9 település csapata indult. A felhasznált alapanyagok beszerzési értéke az adott kategóriákban nem haladhatta meg a 420 forintot illetve 520 forintot, továbbá előre meghatározott, idényjellegű zöldségeket, gyümölcsöket, és húsféléket volt szükséges felhasználni.
A rendezvényen a Nébih új, mozgó élelmiszer-érzékszervi vizsgáló állomását is bemutatták. A laborállomás Európában egyedülálló módon lehetővé teszi az érzékszervi vizsgálatot közvetlenül az ellenőrzött konyhán - ismertette Zsigó Róbert.
A verseny további részleteiről a NÉBIH honlapján tájékozódhat!