Kosár
Luxembourgi Kulináris Világbajnokság - Bronzérmesek lettünk!
Sikeres magyar szereplés a gasztonómiai világversenyen!
A nemzeti szakács- és cukrász válogatott hidegkonyhai készítményeit a meleg konyhaihoz hasonlóan bronzéremmel díjazták a luxembourgi világbajnokságon. Ezen kívül egyéni magyar versenyzőink is számos éremmel gazdagították a magyar gasztronómia hírnevét!
A világverseny négyévente kerül megrendezésre, ahol idén 57 nemzet közel 1600 egyéni és csapat versenyzője mutatta be tudását. Az esemény és a szervezők nagy múltra tekinthetnek vissza, hiszen a legelső verseny már több mint 40 éve került megrendezésre. A verseny során nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok illetve egyéni versenyzők mérettethetik meg magukat. A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem az Expogast szakkiállítás része, amely napjainkra olyan eseménnyé nőtte ki magát, ahol közel 45 000 látogató fordul meg az 5 nap során.
A Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott 2014. november 22-én mutatta be a melegkonyhai, másnap pedig hidegkonyhai munkáját. Versenymunkájuk során a csapatnak el kellett készítenie egy összetett, több feladatsorozatból álló hidegkonyhás díszasztal, melegkonyhás feladatukként pedig egy háromfogásos fine dining menüt kellett készíteniük 105 főre, melyet a világ minden tájáról érkező vendégek kóstolnak meg a nemzetek éttermében. Minden nap 6 nemzeti és 3 nemzeti junior csapat mutatta be melegkonyhás menüjét. A magyar csapat rögtön az első napon készítette el a 3 fogásos ételsorát, mégpedig olyan országok mellett, mint USA, Anglia, Wales, Spanyolország és Románia.
Válogatottunk számos hungarikumot is tartalmazó menüje a következő volt:
ELŐÉTEL
- Vadvízi fogasfilé marinírozott lazaccal, fűszernövényekkel ékesített savanyú daikonretek "szőnyeggel" borítva, citrusokkal aromatizált "rizottó" krokettel
- Tigris garnéla mousseline rákmártással, pagodakarfiol terrine, sült kelvirág habbal
FŐÉTEL
- Mangalica szűz füstölt libamájas és rókagombás "nercben" sütve, makói hagyma variációval
- Malac pofa és fül "sajt" pecsenyelével, naranccsal glasszírozott karottával
- Véreshurka Royale wasabis zöldalma géllel, pirított polentával
DESSZERT
- Tésztafánk tonkababos étcsokoládé mousse-szal töltve
- Akácmézes krém zselé, málna textúrákkal, pisztácia szivaccsal
- Málna sorbet erdeigyümölcs salátával
- Vargabéles vanília habbal, Tokaji Aszus tápiókagyöngyökkel.
A 105 adagot 6 óra alatt kellett elkészíteni annak az 5 szakácsnak és 1 cukrásznak – akik a csapatot alkotják. A feladatot külön nehezíti, hogy az utolsó órában egy főnek ki kell állnia a konyhából, aki később a 2,5 órás tálalást irányítja. A menüket megkostolhatta bárki, aki jelezte igényét az erre a célre létrehozott online felületen a versenyt megelőző 4 hétben. A magyar menük kostolására szánt helyek már a 2. héten elfogytak, annyira népszerű volt. A zsűrizésnél száz pontot osztottak szét a bírálók, ötvenet az ízre, a másik ötvenet a konyhatechnológiára, a konyhán végzett szakmai munkára, a munkaszervezésre, ileltve a higiéniára.
Összesítve a magyar eredmények:
- Nemzeti válogatott – 2 bronz
- Nemzeti katonai válogatott – ezüst
Regionális:
- Békés Megyei Culinary Team – ezüst
Cukrász:
- Takács Bernadett – bronz
Cukrászati artisztika:
- Erdős Hanna – 2 arany
- Kiss-Podmaniczky Krisztina –arany
- Tóth Annamária – ezüst és bronz
- Tóth László – bronz
- Varga Zsuzsanna – diploma
Szakács:
- Gajdán Attila – ezüst
- Rékási Tibor – ezüst
- Borda Attila – 2 bronz
- Mezei Zoltán – bronz
- Gajdán Antal – bronz
- Szabó Csaba – bronz
- Németh Tibor – bronz
Szakács artisztika:
- Magyar Szabolcs – arany
- Ambrus György Krisztián – arany
- Berki Zsolt – arany
- Patkó Károly – ezüst