Kosár
Ismét a szekszárdi borok és borászat jó hírét ünnepelhetjük!
Az év borászata a Heimann Családi Birtok lett a Gault&Millau kalauz értékelése szerint!
A 2016-os Év Borászata, a Gault&Millau értékelése szerint a Heimann Családi Birtok! „Hagyomány és evolúció” – az eredetileg szakácsversenyre kitalált elnevezés tökéletesen illik a Heimann Birtok borászatára is. Igazi nemzedékeken átívelő családi birtok, mely vállalja és hasznosítja az előző generációk tapasztalatát, és erre az erős alapra s építi a mai kor igényeinek és (a részben külföldről szerzett) tudásának ismeretében szekszárdi borászatát.
A család jelenlegi mindkét generációja – Zoltán és Ágnes, és nagyobbik fiuk, ifjabb Zoltán – egyaránt részt vesz a birtok életében, ki-ki a képességei kibontakozását leginkább engedő területen. A kékfrankos és a kadarka borvidéki hagyományának, termesztési adottságainak és a házasításokban való felhasználásának köszönhetően boraik gazdagon gyümölcsösek, fűszeresek, jó szerkezetűek. „Barbár” boruk komplexitásban, nagyságban, érlelhetőségben nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. A Heimann Családi Birtok kíváló példája a jól müködő hazai családi vállalkozásoknak, valamint a borászatok közt is teljesítménye példaértékű!
A Gault&Millau Étteremkalauz (Magyarország) 2016-os kötete 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, továbbá értékel 171 borászatot és 234 szállodát. A sajtótájékoztatón Molnár B. Tamás, a kalauz főszerkesztője elmondta, hogy idén először jelentkezik a kalauzban a Budapest extra (ajánlásokkal a következő területekről: street food, alternatív vendéglátás, cukrászda, kávéház, sörözők), és a zsűri először tesztelte a hazai kézműves söröket.
A Gault&Millau további 2016-os díjazottjai:
- Az év étterme: az Alabárdos (tulajdonos: Andrusch Péter)
- Az év konyhafőnöke: Lőrincz György (Babel)
- Az év étteremtulajdonosa: Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile)
- Az év felfedezettje: a St. Andrea Wine & Gourmet Bar
- Az év kisvendéglője: Fricska Gasztropub
- Az év vidéki étterme: Anyukám mondta (Encs)
- Alternatív vendéglátás elismerését kapták: Séf utcája, Buja disznó
- Aranyszalag Minőség tanúsítványt idén a Beregi szabadtartású csirke (Alemitta)
A Czifray versenykurzus díjazottjai:
- 1. helyezett: Daniel O’Shea (Alabárdos, Budapest)
- 2. helyezett: Horváth Ákos (Lou-Lou, Budapest)
- 3. helyezett: Szűcs Zoltán (Salon, Budapest)