Kosár
Ők a Magyar Sommelier Szövetség 2015-ös díjazottjai
Termelő, kereskedő, vendéglátó, oktató és szakíró kategóriában hirdették ki a PAR EXCELLENCE díj idei nyerteseit
Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik nagymértékben hozzájárulnak tevékenységükkel a magyar éttermi kultúra, különösképp a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, illetve a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez. Idén osztják ki második alkalommal ezt a díjat.
A díjazottak: Csíki Sándor, Rohály Gábor, Ptzay István, Beöthy János, Csongrádi Csaba
A Termelő kategóriában Beőthy János csobánci borász nyerte az elismerést, akinek családjában több generációs hagyománya van a szőlőművelésnek a Káli-medencében. Beőthy János 1998-ban alapította újra a pincészetet – közel két hektárnyi szőlőjét organikus módon műveli - a díj indoklása szerint.
Kereskedő kategóriában Pátzay István, a Veritas borkereskedés vezetője nyerte el a díjat. Vállalkozása 1995-ben indult, ahol borok és egyéb italok folyamatosan bővülő körét kínálja Magyarországról és a világ minden tájáról. Küldetésüknek tartják a kulturált borfogyasztás, a borokban rejlő változatosság élményének népszerűsítését.
Vendéglátó kategóriában Csongrádi Csaba, a budapesti Fricska Gasztropub társtulajdonosa részesült a kitüntetésben. A gasztronómiai megújulás egyik jeles hazai képviselője, a hagyományos magyar konyhát felfrissítő változatos menüi elismerést érdemelnek. Pályája során volt főpincér és üzletvezető, mindig gazdag borválasztékkal dolgozik, egyedi stílusa nagyban hozzájárul étterme sikeréhez.
Oktató kategóriában Rohály Gáboré az elismerés, akinek úttörő szerepe volt a hazai borkultúra népszerűsítésében, kiváltképp a magyar borleíró szaknyelv kialakítására. Ő az alapítója a Hét Borbírák Rendjének, amelyhez többek közt a sommelier szakmai képzés indítása kötődik. Több elismert szakmai kiadvány, köztük a többször is kiadott Borkalauz szerzője. Számos intézmény oktatója, aki nemzetközi borakadémikusi címmel is büszkélkedik.
Szakíró kategóriában Csíki Sándor a díjnyertes, aki bölcsész végzettséggel egy évtizeddel ezelőtt kezdte el publikálni gasztronómiai témájú írásait. Először hiánypótló gasztro-történeti munkái keltettek fel a figyelmet, majd 2008-ban indult blogja iránt nyilvánult meg komoly érdeklődés. A magyar EU-elnökség hivatalos gasztrobloggere volt –tavaly el is nyerte az Év Gasztrobloggere díjat is.
A Par Excellence díj egy míves kisplasztika, amelynek ünnepélyes átadásá 2016. február 21-én történik, a KávéBár Bazár keretében megrendezendő Magyar Sommelier Bajnokság döntőjében.