Kosár
OKÉS a Bocuse d'Or után!
Pár nappal a Bocuse d'Or magyar döntője után, február 19-én került megrendezésre az V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny, az "OKÉS"
Tizenkettő, az ország különböző pontjáról érkező közétkeztető csapat mérte össze tudását tegnap a Hungexpo A pavilonjábann megrendezett V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A verseny idei témája a "Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben" volt.
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által szervezett gasztro‑kupa idei célja, hogy bebizonyítsa, a hagyományos ízeknek is helye van az étlapon, csupán a közismert fogások modernizálására, a mai kor követelményeihez igazítására van szükség.
A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha 2 fős csapata (szakács és segítője) benevezhetett, és akár több csapattal is indulhatott a megmérettetésen. A 26 indulóból végül 12-en kerültek a döntöbe –biatorbágyi, budapesti, hódmezővásárhelyi, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi csapatok mutathatták be a tűzhely mögött a kitűnő szaktudásukat.
A zsűri tagjai több ismert és elismert szakemberekből állt –mint példul Vomberg Frigyes, Gundel János, Wolf András, Bernáth József. A gasztro-kupa győztese a Sodexo Kft. miskolci csapata lett. Szintén ők készítették el a verseny legfinomabb előételét, mely harcsfasírt volt, céklapürével és marinált sárgarépával. A főételt a Hungast Mecsek Kft. pécsi indulói tálalták: sajtos káposztával töltött csirkecombfilét, céklás árpakásával és zöldborsócsírával gazdagított zöldborsó-pürével.. A legjobb desszert a PQS International Hungary Kft. nyíregyházi csapatának „Dara duó gyümölcsvarázzsal” süteménye nyerte.
A győztes csapat fogásai (SODEXO Miskolc)
Az eredményhirdetés
Az OKÉS 2016 részletes eredményei
I. helyezett: Sodexo B, Miskolc (Sodexo Magyarország Kft.)
Előétel | Főétel | Desszert |
Harcsafasírt céklapürével, marinált sárgarépával | Kacsamájas-gombás sertésszűz lecsós burgonyával, kelbimbóval | Mogyorókrémes habcsók, naranccsal, gyümölcsmártással |
II. helyezett - holtversenyben:
Junior63, Budapest (Junior Vendéglátó Zrt.)
Előétel | Főétel | Desszert |
Sült paszternák és gesztenye, salátával | Csirkepaprikás puliszkával | Vargabéles Hecsedli lekvárral |
PQS Budapest régió, Budapest (PQS International Hungary Kft.)
Előétel | Főétel | Desszert |
Zöldborsó krémleves mentás túrógombóccal és baconmorzsával | Csirkecomb vadasan kakukkfüves gerslivel, pikáns zöldségpürével és tejfölhabbal | Keresztmama máglyarakása zöldcitromos joghurttal és bodzás habbal |
Hungast Pécs, Pécs (Hungast Mecsek Kft.)
Előétel | Főétel | Desszert |
Erdei gombakrém leves vargányás ropogóssal | Sajtos káposztával töltött csirkecombfilé, céklás árpakásával, zöldborsó-püré zöldborsócsírával | Mákos rétes mentás szedermártással |
III. helyezett: Junior Harmónia, Budapest (Junior Vendéglátó Zrt.)
Előétel | Főétel | Desszert |
Lestyános csibekrémleves kapros tönkölyös pityókagombóccal | Mozaikos böllérrúd bulgurral töltött szabolcsi káposztával | Diós muffin édesköményes szilvapürével |
forrás: NÉBIH