Kosár
Magyarország Tortája – Kiválasztották a 10 továbbjutó tortát
A négyfordulós pályázat első fordulójában, anonim zsűrizéssel választották ki a legjobb tíz tortát, melyből júniusban szelektálják ki a legjobb hármat.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tízedik alkalommal rendezi meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából, államalapító Szent István köszöntésére. 2007 óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a cím, egyre több cukrászda verseng érte, a nyertes tortát ugyanis komoly érdeklődés kíséri.
A szakmai zsűri négy fordulós értékelést követően hirdeti ki győztest. Az első kör 2016. március 10-11-én került megrendezésre. A kostólás anonim módon történt, a torták készítői nem voltak ismertek a zsűri számára. A kiválasztott 10 továbbjutó tortát alább tekinthetik meg:
Magyarország Tortája – A 10 továbbjutó torta
- Aranyos Körtetorta – Tóth Norbert, Tóth Cukrászda (Dunaföldvár)
- Bakonyi Túrós Csusza Torta – Caffé Kft., Művész Kávéház és Cukrászda (Budapest)
- Fertődi Selymes – Vaslóczki Orsolya, Horváth Cukrászda (Budapest)
- Magyar kert – Szentandrási-Szabó Emese, Suhajda Cukrászda (Budaörs)
- Málnás Tripla Csokitorta – Szoljár Csaba, Solier Cafe (Gödöllő)
- Nagyi gyümölcsöse - Nagyné Haán Bernadett, Major Cukrászda (Budapest)
- Őrség zöld aranya – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
- Szentendrei Mézes-málnás „Annamari” torta – Nagy Péter, Szamos Cukrászat (Pilisvörösvár)
- Tihanyi körtés sajttorta – Barabás Csilla, Édes-Gyömbér Cukrászda (Budapest)
- Zuzorka – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
A tíz továbbjutó tortát a júniusban, a verseny második fordulóján újrakóstolják, majd kiválasztják a három döntőst. Ezt követően a zsűri konzultál a torta készítőivel a torták tökéleteaítéséről.
A megmérettetés utolsó körében pedig a tortákat a szakmai zsűri előtt kell elkészítenie a versenyzőknek, ahol újra pontozással választják ki a győztest, hogy augusztusban kihirdethessék az idén jubileumi, tízedik Magyarország Tortáját.