Kosár
7 tipp a hatékony ipari konyha tervezéséhez
Ismerje meg az ipari konyha tervezésének főbb aspektusait, hogy a terveztetéskor a legtöbbet tudjon kihozni konyhájából!
Az ipari konyhatechnológia, ipari konyhák tervezése különálló szakma, amelyben a legprofibb szakemberek kamatoztathatják tervezési ambícióikat, tudásukat. Sok esetben azonban a tervezést szűk keresztmetszetek befolyásolhatják, amelyek kompromisszumokra intik a nagy perspektívákban gondolkodó tervezőket.
Néhány tervezési direktívát mutatunk be, olyan célból, hogyha új konyha telepítésén, vagy a régi felújításán gondolkodik, akkor az alábbi alapvető megoldásokat ismerje, és vegye figyelembe a terveztetéskor.
Az ipari konyhák tervezésének aspektusai
Nehéz belátni, hogy milyen fontos a jó konyhatechnológiai tervezés, mindaddig, amíg az ember egy rosszul felépített konyhában el nem kezd dolgozni. Ezzel szemben egy jó konyha ismérvei, hogy a munkafolyamatok gördülékenyek, és nincsenek benne fölösleges kitérők, megszakítások, nem akadályozzák egymást a munkatársak, mindennek megvan a maga helye.
Rendelkezésre álló hely a konyhában
Az ipari konyhák tervezésénél az egyik, ha nem a legfontosabb tényező. Akkor is fontos, ha az egész konyhát a nulláról kell felépíteni, vagy ha egy meglévő épületbe „beletervezni”. Bármelyik megoldás is játszik az Ön esetében, a rendelkezésre álló területet a leghatékonyabban kell kihasználni, anélkül hogy a munkát vagy a tempót hátrálhatnánk.
A vendéglátóipari gépek méretét ennek függvényében kell megválasztani, szerencsére azonos teljesítménnyel vannak szélesebb, de keskenyebb modellek is.
Rugalmasan kényelmes tér a munkatársaknak
Egy jól elrendezett konyhában a személyzet szabadon végezheti a dolgát anélkül, hogy egymást akadályoznák, vagy hátráltatnák. Alapvetően a csúcsidőszakokban is fenn kell tudni tartani ezt az állapotot. A keveredések elkerülése érdekében a méretek mellett a funkcionalitást is figyelembe kell venni gépek kiválasztásakor, így a kompakt, vagy toronyba (egymásra) építhető berendezések jó szolgálatot tesznek.
Egészségügyi előírások betartása
A merev egészségügyi előírások és javaslatok, (mint pl. a HACCP) betartása mindenki számára követendő példa. Ezért a vonatkozó legfrissebb jogszabályokat, és előírásokat folyamatosan nyomon kell követni. A szabály óvatlan megszegése a forgalom csökkenésével, vagy akár a hely bezárásával is fenyegethet!
A profi kombisütőink például beépített HACCP ellenőrző rendszerrel, és nyomtatóval is rendelkeznek, így ezek a berendezések megfelelnek bárminemű követelménynek. Az előkészítő munkáknál a külön állomások alkalmazása, vagy a színkódos megkülönböztetés már egy jó lépés.
Ergonómia kialakítása, ergonómikus környezet
Az ergonómia minden szempont felett áll, abból a szempontból, hogy a séf és munkatársai számára, mindenből a maximumot tudják kihozni. Például a hűtött munkaasztalok alkalmazása az olajsütők közelében jó példa lehet a hatékony ergonómiára: az alulra beépített hűtőegységek gyorsítják a munkafolyamatokat az alapanyag közeli tárolása végett, a fagyasztott hasábburgonya sütésekor például.
Az ipari konyhagépek és berendezések megalkotói sok esetben már eleve gondoltak az ergonómiára, gondoljunk csak a Zanussi formatervezett készülékeire, amelyek mind dizájnban, mind funkcionalitásban hozzák az elvárható legjobb működést.
Energiahatékonyság, zöld szempontok a konyhákban
Az energiahatékonyság, vagy energiatakarékosság elsődleges cél a tervezéskor, ugyanis később komoly összegeket lehet megtakarítani a rezsi költségeken. Egy energiahatékony elrendezésnél a sütő berendezések és hűtőberendezések a lehető legtávolabb helyezkednek el egymástól. A légtechnika és elszívó berendezések telepítésénél is a hatékonyságra kell törekedni, és a sütők fölé telepíteni az elszívó ernyőket.
Látvány-konyha (a vendégtérben)
Számos látványkonyha hozza a vendégtérbe a konyhai munka egy részét (ha nem is a teljeset). Ezzel bemutatható a vendégek részére a felhasznált alapanyagok jó minősége, de ami fontosabb ennél az illatok mellett maga a látvány. A helyhiányra tökéletes megoldás! Ha csak kisebb feladatokat rakna ki a kirakatba, akkor ezek a látványsütők tökéletesen megfelelnek! Melegszendvicsek, pizzák sütésére akár a kisebb kávézók számára is ideális megoldás!
Berendezések rugalmassága, mozdíthatósága
Úgy kell a rendelkezésre álló keretből gazdálkodni, hogy a vendéglátóipari gépek és berendezések elhelyezése nagyfokú rugalmasságot mutasson. Abban az esetben, ha változás történik az étterem jellegében (pl: csak vegetáriánus ételek), vezetésében, vagy az étkezési szokások megváltoznak, akkor az étterem tudjon reagálni a változásokra, ami a talponmaradásnak az egyik kulcstényezője. Az ilyen változások a nagykonyhai gépek, berendezések használatának változását, vagy a konyha, konyhai munkák átszervezését jelentheti. Ezek mellett szintén nem elhanyagolható a takarítás sem, azaz hogy a gépek mögött/alatt könnyen lehessen takarítani, akár azok elmozdítása nélkül is.
Ha ötlete van, amit szeretne megvalósítani, forduljon hozzánk bizalommal a tervezéstől a kivitelezésig támogatjuk ötlete megvalósításában! Bővebb információk itt!
Ez is érdekelheti:
- Vendéglátási trendek 2014-re!
- Kis méretek - nagy teljesítmény: Zanussi nagykonyhai tűzhelyek
- Használt nagykonyhai gépek: Pro és Kontra
- Kereskedelmi és vendéglátó ipari hűtőberendezések - vásárlási útmutató
Véleménye van, hozzáfűzne még valamit?
Várjuk kommentjeit a Vendi.hu Facebook oldalán:
facebook.com/vendi.hu
Hozzászólások
Hozzászóláshoz be kell lépnie.