Kosár

Kosár

Energiatakarékossági tippek a vendéglátóiparban: Feltéthűtők, salátabárok

2022-10-28 09:01:16

Az energia és a takarékosság napjainkban új értelmet kapott. Egy összetett szót alkot, és a mindennapi közbeszéd részévé vált.

Feltéthűtő vitrinArról nem kell szót ejtenünk, hogy miért is. Az európai ember számára hat hónappal ez előtt elképzelhetetlen volt, hogy ilyen helyzet alakuljon ki az energia árak tekintetében.

Cikksorozatunkban megvizsgáljuk azokat az energiatakarékossági tippeket, amelyekkel segíteni tudjuk a vendéglátóipari, cukrászati és az élelmiszerkereskedelmi üzletágak felhasználóit. A javaslatsorozatunkkal igyekszünk termékkörökre bontva megismertetni Önökkel, annak érdekében, hogy minél alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett tudják használni sütő, főző, illetve hűtőberendezéseiket.

Az első termékcsoport, amivel foglalkozunk ezen hűtőberendezések közül, a salátabárok és a feltéthűtő vitrinek. Ezek a készülékek jellemzően a pizzériák, önkiszolgáló éttermek, illetve a büfé jellegű éttermekben használatosak leginkább. A gazdaságos és takarékos működtetésükhöz az alábbi tényezőkre javasoljuk figyelmet fordítani.

A feltéthűtő vitrinek és a salátabárok esetében az ételféleségeket, alapanyagokat nyitott hűtött medencében helyezzük el. Ezek a hűtött medencék abban az esetben működnek hatékonyan és takarékosan, ha a teljes felületükre ételekkel vagy alapanyagokkal töltött GN edényeket helyezünk el. Ezzel a hűtött medence felületét elzárjuk a környezeti levegőtől, és hőtől, így a hűtési energiát csak a medencében elhelyezett edényekben tárolt élelmiszereknek adja át a berendezés. Amennyiben nincs a hűtött medence méretének megfelelő mennyiségű étel, amit kihelyeznénk a hűtött tárolóba, akkor is helyezzünk bele megfelelő méretű akár üres GN edényt amire helyezzünk rá illeszkedő GN edény fedőt. Ezzel elzárjuk és leszigeteljük a hűtött medence felületét a környezeti hőtől így csökkentve a hőveszteséget és takarítva meg energiát. Amennyiben ki tudjuk tölteni a hűtött medencét ételféleségekkel vagy nyersanyagokkal, akkor is használjunk a GN edényekre megfelelő méretű fedőt. Ha látni szeretnénk az edényben elhelyezett ételeket vagy alapanyagokat akkor javasoljuk a víztiszta polikarbonát GN edény fedő használatát. Ezzel biztosítva a betekintés és a hőszigetelés együttes megvalósítását.

A salátahűtő és a feltéthűtő esetében is javasoljuk, hogy a kondenzátor egység bordázatát havonta portalanítsák, ezzel segítve a kompresszor és a hűtőgáz gyors visszahűlését. Ezzel a figyelmes és gondos karbantartással akár 10-20 % energia is megtakarítható.

Miután a feltéthűtőket jellemzően konyhai környezetben használják, javasoljuk, hogy a hőtermelő, hőkibocsátó berendezésektől távol helyezzék el, ezzel is csökkentve a berendezésre gyakorolt hőterhelést. Ha ezeket a tippeket a napi használat során alkalmazza, jelentős költségmegtakarítást érhet el.

Valamint, ha már régi, bizonytalanul működő, vagy jelentős szervízigénnyel működnek meglévő készülékeik, akkor az kínálatunkból most kedvező áron cserélheti újra. A új készülékek minden esetben már környezetkímélő gáztöltettel rendelkeznek és energiatakarékosabb módon működnek, mint az előző generációs berendezések. Ezzel mind a környezetünket mind pedig a pénztárcáját is óvja.

Feltéthűtő kínálatunk           Salátabár kínálatunk

Hozzászólások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. További információ: Süti (cookie) tájékoztatóAdatkezelési tájékoztató

ENGEDÉLYEZEM   NEM ENGEDÉLYEZEM