Kosár
Tanácsok lágyfagylalt gép választásához
Az alábbi tanácsokkal azoknak az ügyfeleinknek szeretnénk használati információkkal segíteni
akik még nem dolgoztak lágyfagylalt géppel és a vásárlás előtt, szeretnének széleskörűen tájékozódni a használattal kapcsolatos részletekről. A szándékunk az, hogy a vásárlást megelőzően megismerjék a gépeink közötti különbségeket. Ezekkel, az ismeretekkel jó esélyük van arra, hogy a helyi sajátosságaik ismeretében az adott feladatra a megfelelő berendezést választják.
A berendezések működési elvéről röviden:
A lágyfagylalt gépek gyártótól függetlenül oly módon működnek, hogy a folyékony állapotban a gép tetején elhelyezkedő tartály, vagy tartályokba töltjük bele a fagylalt levet. Ez készülhet kész, előre ízesített fagylalt por és víz csomómentes keverékéből vagy kész előre gyártott fagylalt léből. A gép lehet „Hűtött fagylalt-lé tartály”-al szerelt vagy ”Hűtetlen fagylalt-lé tartály”-al szerelt változat. Lehet egy vagy kéttartályos kivitel. A tartályok száma határozza meg, hogy egy vagy két eltérő ízű fagylalt készíthető a gépben. Továbbá lehet „Levegődúsító pumpa”-val szerelt vagy, ”Gravitációs fagylalt-lé befolyás”- kialakítású. A kialakítástól függetlenül mindegyik esetben a fagylalt lé a felső tartályokban mind addig folyékony állapotban marad, amíg a léttartály alatt elhelyezkedő, úgynevezett fagyasztó hengerbe nem kerül. A fagyasztó henger hőmérséklete -16/-20 C°. Ezekben, a hengerekben válik krémesen szilárd állagúvá a bekerülő fagylalt-lé egy forgó csigahenger segítségével. A fagyasztó hengerekben megszilárdult kész fagylaltot a gép homlokzatán elhelyezkedő adagoló kar, karok meghúzásával adagolhatjuk tölcsérbe, vagy akár kehelybe is. Az adagoló kar előre húzását követően a kész fagylalt mind addig jön a gépből, amíg a kart az eredeti pozíciójába vissza nem nyomjuk. A kéttartályos változatok esetében adagolhatunk két önálló és kevert ízű fagylaltot egyaránt.
Kinek ajánljuk berendezéseinket:
Gépeinket minden olyan vállalkozónak ajánljuk, aki rendelkezik 220 V. elektromos árammal, előkészítő helyiséggel az alapanyag tárolására, bekeverésére. Fontos, hogy a vásárlást megelőzően a helyi Állategészségügyi hatóság ellenőrével egyeztesse az előkészítő helyiséggel kapcsolatos hatósági elvárásokat, elkerülve ez által a későbbi előre nem tervezett átalakítási, vagy beruházási költségeket!
Hogyan választhat kínálatunkból:
A berendezéseink egyszerű szerkezetek, de igényelnek a felhasználó részéről műszaki érzéket, és gondos karbantartást annak érdekében, hogy hosszú távon problémamentesen működjenek. Ennek érdekében az alábbiakban kiemelünk néhány szakkifejezést, amelyekről a szakzsargont nélkülözve mindenki számára érthető módon ismertetjük annak a jelentését. Mind ezt átolvasva könnyedén eldöntheti, hogy az Ön igényeinek és környezeti körülményeinek ismeretében mely berendezés felel meg a leg jobban.
„Levegődúsító pumpa”, Típusaink: BQ 833 PY
”Gravitációs fagylalt-lé befolyás” Típusaink: BQ 633 Y, BQ 836 Y, BQ 816 Y1, BQ 116 Y1
A lágyfagylalt gépek működési elvét illetően két működési módot különböztetünk meg. Az egyik a levegődúsító pumpa segítségével a fagyasztó hengerbe juttatott fagylalt-lé. A másik a gravitációs úton, egy levegőztető szelepen keresztül szabadon a fagyasztó hengerbe befolyó fagylalt-lé.
A levegő dúsító pumpa növeli a fagylalt térfogatát, lágyabbá és krémesebbé válik használatával a kész fagylalt. A pumpás változat nagy körültekintést, figyelmet és műszaki érzéket igényel! A pumpa működését nagyban befolyásolja a fagylalt lé sűrűsége, a fagylalt lének minden esetben csomómentesnek kell leni a pumpa eldugulásának elkerülése érdekében. Ha Ön, mint a gép tulajdonosa fogja a berendezést működtetni, és nem alkalmazottal üzemelteti, javasoljuk a levegődúsító pumpával szerelt változatunkat! Elégedettséget csak ezeknek, a feltételeknek az együttes megléte esetén eredményez ez a berendezés!
Azoknál a típusainknál, amelyek nem rendelkeznek levegő dúsító pumpával a fagylalt lé a gravitáció segítségével egy szelepen, keresztül folyik be a fagyasztó hengerekbe. A gravitációs változat működése során a fagyasztó hengerbe lefolyó fagylalt-lé bizonyos mennyiségű levegőt visz magával. Ez által keveredik a levegővel, és bizonyos mértékben dúsul tőle a kész fagylalt, de csekélyebb mértékben, mint a pumpás változat esetében. A gravitációs gép kevésbé érzékeny a fagylalt lé sűrűségére és csomómentességre, valamint kevesebb odafigyelést, műszaki érzéket igényel az üzemeltető részéről.
„Dupla kompresszor, dupla digitális vezérlés, két egymástól függetlenül működő fagyasztó henger” Típusaink: BQ 836 Y
Berendezéseink alap esetben egy kompresszorral vannak felszerelve egy gép kivételével. A dupla kompresszoros típusunk esetében a dupla digitális vezérlés segítségével lehetőség nyílik akár egy fagyasztóhenger használatával egy ízű fagylalt készítésére a másik fagyasztó henger működtetése nélkül. Ez által kisseb forgalom, téli időszak esetén is gazdaságosan működtethető a berendezés. Továbbá korlátozás nélkül a két eltérő ízű fagylalt adagolására van lehetőség. Elkerülve azt az egyéb típusok esetében fennálló jelenséget, hogy egy íz folyamatos adagolása következtében a másik íz megkeményedhet vagy akár a berendezés károsodását okozva, befagyhat. Ez a berendezés extrém környezeti körülmények között, vagy intenzív forgalom esetén is megbízható fagylalt-előállítást eredményez.
„Hűtött fagylaltlé tartály” Típusaink: BQ 633 Y, BQ 833 PY, BQ 836 Y, BQ 816 Y1, BQ 116 Y1
Berendezéseink lehetnek hűtött vagy hűtetlen fagylalt lé tartállyal szereltek. A hűtött fagylalt lé tartállyal szerelt gépeink, a lé-fagylaltot +2/+6 C°-os hőmérsékleti tartományban a tartály falát körülvevő hűtőspirállal hűtik. Ezzel biztosítva az alapanyag biztonságos minőségmegőrzését és elősegítve a fagyasztóhengerbe kerülő alapanyag gyors fagyasztását.
„Csíkozós funkció” Típusaink: BQ833PYG
A csíkozós funkcióval szerelt berendezésünk a leg fejlettebb műszaki megoldás a lágyfagylalt gépeink közül. A fagylalt-lé fagyasztóhengerbe történő bejutását levegődúsító pumpa végzi, éjszakai és tartályhűtéssel van felszerelve. Két önálló íz, két eltérő ízű és színű csíkozási funkcióval és egy vegyes fagylaltadagolási lehetőséggel. A csíkhúzást két egymástól független perisztaltikus pumpa végzi melynek adagolási kapacitása 5 fokozatú és digitálisan állítható. Ezt a gépünket azon vevőinknek ajánljuk, akiknek a pumpás változatunkat is ajánlottuk az előzőekben!
„Éjszakai hűtés funkció” Típusaink: BQ 633 Y, BQ 833 PY, BQ 836 Y, BQ 816 Y1, BQ 116 Y1
Berendezéseink típusai rendelkeznek úgynevezett éjszakai funkcióval. Ezeket, a gépeket nem szükséges okvetlenül minden este leüríteni és átmosni, majd a következő nap újra összeszerelve beüzemelni. Ez azért történhet, meg mert a gépben elhelyezett elektronika lehetővé teszi a program átkapcsolását követően egy úgynevezett éjszakai hűtés funkció beindítását a kezelő panelen. Ebben a programban a berendezés mind a fagylalt-lé tartályban mind pedig a fagyasztó hengerben +2/+6 C°-os hőmérsékleti tartományban hűti a benne hagyott alapanyagot. Fontos azonban figyelembe venni azt is, hogy a higiéniai előírásoknak megfelelő időközönként ezt a típusú gépet is át kell mosni. Azoknál a gépeinknél, amelyek éjszakai hűtés funkcióval nem rendelkeznek a fagylalt alapanyagot minden este le, kell engedni, a gépet a mosó program beindításával három fázisban (oldószeres zsíroldás, fertőtlenítés, öblítés) át kell mosni és a kezelő szerveket szétszerelve le, kell takarítani.
Az általunk forgalmazott lágyfagylalt gépek széles teljesítmény, méret, és tudásszint paraméterekkel rendelkeznek. Ezekkel, az adatokkal ebben az anyagban nem szeretnénk foglalkozni. A műszaki paraméterekkel kapcsolatos információkat a www.lagyfagyigep.hu, és a www.gelatomachine.eu internet oldalainkon vagy a termékismertetőnkben részletesen olvashatja.
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
Hozzászóláshoz be kell lépnie.