Kosár
A vendégcsábító tálalás 6 szabálya
Hogy mitől lesz különösen csábító az ételek díszítése? Tippjeinkből kiderül!
Az ember már az étel látványától jól lakik, szokták mondani. Nem kérdés, hogy a vendégek a szemükkel is „fogyasztanak”, azaz már egy pillantásból rögtön véleményt tudnak mondani az ételről. Anélkül hogy előtte megkóstolták volna. Ahogy a pincér felszolgálta az ételt, az első benyomások döntőek lehetnek. Legtöbbször már ebben a pillanatban eldől: ízleni fog-e az étel a kedves vendégnek, vagy sem. Olvassa el tippjeinket, mitől lehetnek még sikeresebbek ételei a vendégeknél!
Ebből az okból kifolyólag, miért ne lehetne vizuálisan még jobban feltunningolni ételeinket, hogy az összhatás már az első blikkre átjöjjön és étvágygerjesztőnek hasson? Ismerjük a csúcsgasztronómia ételkülönlegességeit, amelyek mind elnevezéseikben mind külalakjukban tökéletesnek hatnak. Nem véletlenül, ugyanis a kiváló alapanyagok és professzionális elkészítés mellett ugyanannyira hangsúlyos a tálalás és díszítés is!
Az ilyenfajta tálalással bármelyik étterem feljebb pozícionálhatja magát, akár a legrangosabb gourmet éttermek közé, de a vendégeink szemében biztos elismerést lehet elérni a többi étterem közül.
Ételek díszítése, tálalása, design
A vendégek alaposan szemügyre veszik a tálalást, a díszítést, az étel elrendezését, a terítéket, az asztalszervizt, stb. Az ízlelőbimbók mellett most már a többi érzékszervre is hatnunk kell!
Nem elhanyagolható tehát a díszítés jelentőssége sem. Attól még hogy finom az étel, egy jól kialakított tálalás tovább lendíthet az étel élvezeti értékén.
- Használjon nagyobb tányérokat tálaláskor. Ha nagyok az üres helyek a tányéron, akkor az jobban kihangsúlyozza az étel formáját, színeit, jellegét, stb. Az üres (fehér) felületek jobban vezetik a szemet, nagyobb fókuszt biztosítanak az ételkölteményeknek, így engedi azt magáért beszélni. Persze túlzásba ne essen: a túl kevés étel a túl nagy tányéron elégedetlenséghez vezethet!
- Halmozza fel az ételt. (a tányér közepén) Ha az étel remekül passzol a körethez, díszítéshez, akkor érdemes felhalmozni középre egy nagyobbacska kupacba! Ne legyenek az alapanyagok szétszórva a tányéron. Ezáltal az étel egy összefüggő egészet alkot, az ízek és alapanyagok, köretek harmóniáját hangsúlyozza. Persze nem kell nagy magasságokba bocsátkoznia, egy kisebb torony is kellemes érzetet kelthet.
- Tartsa tisztán a tányért. Hacsak nem a tányérkompozíció része, a különféle csöppök, elmaszatolt, szétfolyt mártások a tányéron elronthatják a tálalás kinézetét, elveszik a hangsúlyt a főfogásról. Maradjon a tányér mindenhol tiszta, törölje fel a csöppöket, szétfolyt mártásokat.
- Színesítse a tálalást! Hintse meg a kész ételt némi petrezselyemmel, snidlinggel, vagy bármilyen zöldfűszerrel, ha a fogás amúgy nagyon egyhangú, egyszínű lenne. A díszítéshez szinte bármi felhasználható, de nagyon fontos, hogy csak ehető díszítőelemeket használjunk!
- Ügyeljen a megfelelő méretekre aprításkor. Sokkal jobb képet festenek a tányéron a finomra vágott, ízlésesen apró darabok, mint a nagyobb darab, össze vissza vágott zöldségek.
- Egyszerű de nagyszerű. A legfőbb célunk hogy az étel csábítóan nézzen ki a tányéron, ne pedig túlzsúfoltnak hasson, vagy komolytalannak a felhasznált anyagok, díszítőelemek sokfélesége miatt. Határozza meg az egyes ételeknél a felhasználható alapanyagok körét, de próbálja meg minimalizálni azok számát. Néha a kevesebb több!
Véleménye van, hozzáfűzne még valamit?
Várjuk kommentjeit a Vendi.hu Facebook oldalán:
facebook.com/vendi.hu
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
Hozzászóláshoz be kell lépnie.