Kosár

Kosár

A 7 legfontosabb dolog, amire figyelnie kell az étlap összeállításakor

2012-09-19 14:34:00

Ahhoz hogy a maximális élményt nyújtsuk vendégeinknek, nem elég csak az árat jól megválasztani!

Top 7 tipp az éttermi menü összeállításáhozAz étlap összeállítása, újraszervezése sokszor nem okoz nagyobb fejfájást. A jól megszokott ételekkel, italokkal fel kell tölteni, árakat kikalkulálni, majd némi leírást, a főbb összetevők listáját kell hozzáfűzni az ételekhez, bár ez sokszor elmaradhat és el is marad. Már csak le kell fűzetni (laminálni), és kész éttermünk étlapja.

Valóban ilyen egyszerű volna? Ahhoz hogy a maximális élményt nyújtsuk vendégeinknek, nem elég csak az árat jól megválasztani. Egy igényesen összeállított étlap csodákra képes. Ehhez nyújtunk most segítséget! 7 pontban összefoglaltuk, hogy mire kell figyelnie hogy olyan benyomást nyújtson, ami garantáltan fogyasztásra bírja vendégeit.

1. Az étlap tartalma legyen eredeti!

Az ideális étterem különféle ételeket ajánl, amelyekben egyaránt megtalálhatóak a hagyományos ízek és a saját készítésű - ízvilágú, egyedi ételek. Gondoljunk csak a jól megszokott húsételekre. Egy „ház specialitása” fogás kellően érdekes lehet a vendégek számára, holott lehet hogy csak minimálisan kell hogy eltérjen a már jól megszokott húsos ételeinktől, és azok elkészítésétől. Így a kettő nagyon jól megfér egymás mellett az étlapon.

Top 7 tipp az éttermi menü összeállításához, friss zöldségek tárolása, felhasználása

  2. Az étlap álljon rugalmasan felhasználható alapanyagokból! 

Az alapanyagok rugalmas felhasználása, és több ételben való alkalmazása kulcskérdés. Célszerű olyan ételeket választani, amelyek alapanyagait több helyen is fel tudjuk használni. Így egyes termékeket hamarabb el tudunk használni, még mielőtt megromlanának.

Néhány további tipp az alapanyag eldobások ellen:

  • Ne vásároljon több frissárut, mint amennyit el tud használni pár napon belül. Csak azért mert akciós az ára, nem szabad többet venni, mint amennyire szükség van. Ez főként a gyorsan romlandó termékekre vonatkozik.

Tipp: Hűtő és fagyasztószekrényeink használatával megnövelik az egyes termékek eltarthatósági idejét, professzionális teljesítményüknek köszönhetően, energia és helymegtakarítást érhetnek el!

  • Rend a lelke mindennek. Érdemes megjelölni, feljegyezni, felcímkézni minden alapanyagot, mind a hűtőkben, mind a raktárban, dátummal ellátva (figyelembe véve a HACCP előírásokat és a szakhatósági elvárásokat). A berakodásnál pedig mindig a régebbit kell előrébb hozni, a frissen vásároltat pedig hátrarakni (FIFO - First In First Out). Ezzel az eljárással biztosíthatja, hogy mindig a korábban vásárolt terméket használja fel először.
  • Vizsgálja meg a beérkező árut. Amint beérkezik egy újabb adag áru, azt érdemes átnézi, hogy minden a megrendelt állapotában érkezett-e, a szavatossági ideje nem járt-e le, illetve nem szennyezett-e maga az áru, nem roncsolt-e a csomagolása, stb.
  • Sörök, borok megfelelő hűtése. Bár nem tartoznak a frissárukhoz, érdemes megfelelő, állandó hőmérsékleten, hűtve tartani. Az ingadozó hőmérséklet gyakran okozhat minőségromlást a minőségi italok esetében is.

Tipp: Palack és borhűtőink italait megfelelő hőmérsékleten tartja, a további zamatok megőrzése céljából.

3.  Az étlapon szereplő árak legyenek korrektek

A cél a profit maximalizálása, ismerjük a közgazdaságtan egyik alaptételéből. Ahhoz hogy profitot is termeljen az étterem, de még az ételek is megfizethetőek legyenek a vendégek számára, okosan kell kalkulálni. Az árat úgy kell beállítani, hogy az a vendég számára még megérje, de az étel előállítási költségeit fedezze és biztosítsa a szükséges nyereséghányadot is. Ez sokszor a profit rovására mehet, de a költségesebb ételek esetében jóval nagyobb profittal számolhatunk. A drágább alapanyagok drágább tételeket jelentenek. Ez nem jelenti azt, hogy a legolcsóbb alapanyagokat kell beszerezni, a minőség mindenek felett a legfontosabb, de ennek ellenére meg kell találni az egyensúlyt az alacsony és magas előállítási költségek között a tisztességes profit érdekében, és a vevői elégedettség sem az utolsó szempont.

Top 7 tipp az éttermi menü összeállításához, egyszerű ételek készítése

4. Az étlapon szereplő ételek legyenek könnyen elkészíthetőek

Olykor igencsak hangzatos nevű ételkülönlegességekkel találkozunk egy-egy étlapon. Sokszor azonban egy különlegesség elkészítése nem egyszerű, és például ebéd vagy vacsoraidőben sok időt vesz igénybe, ami leterhelheti a konyhánk erőforrásait, személyzetét. Érdemes egyszerűbben elkészíthető ételeket kínálni, így hatékonyabban, hamarabb tudjuk teljesíteni a rendeléseket. Természetesen a jól hangzó megnevezéseket sem kell mellőzni!

Tipp: Megfelelnek konyhájában a körülmények a gyors és hatékony munkára? Nemcsak praktikus, de időtálló, megbízható és energiatakarékos hűtött munkaasztalon könnyebben megy a munka!

5. Az étlap legyen könnyen olvasható, kreatív, és egyedi

Az étlap az étterem cégére, ahol a vendég szembesül az étlap kínálatával, megszólítja őt, eladni próbál. Az étlap legyen akár magázó, vagy tegező, vicces vagy játékos hangvételű, illeszkedjen a kialakult arculathoz, az étterem témájához, koncepciójához, stb.

A leírásoknál célszerű a könnyen olvasható formátumra szorítkozni, a túlzott szakzsargont kerülni kell. A rövid, de lényegretörő megfogalmazás előny, de mindenképp kreatívnak és vonzónak, csábítónak kell lennie, hogy megragadja a vendég figyelmét. A főbb alapanyagokat mindig mutassuk be, és ha helyénvalónak érezzük, érdekességekkel, leírásokkal lehet cifrázni egy egy étel bemutatását. Az ételek neveinél is hasonlóképpen járjunk el, a jól megszokott ételnevek mellett egy kis színt vihetünk a ételek elnevezéseibe, ami lehet, hogy csábítóbban hat, és legalább egy kis egyediséget mutat.

6. Az étlapot is javasolt rendszeresen frissíteni

Időközönként, legfeljebb évente jó felülvizsgálni az étlapot. Természetesen nem arról van szó, hogy az egészet újra kell írni, és merőben új ételeket kell kitalálni hozzá. Az alapanyagok árainak változása, működési költségek figyelembevételével aktualizálni kell az árakat.

Felülvizsgálni azokat a fogásokat, amik egyáltalán nem, vagy csak csekély számban fogynak, ki lehet cserélni újdonságokra. Tesztelni érdemes, hiszen egy új fogás bevezetése akár egy promócióval is társulhat: árengedménnyel jobban megkedveltethetjük újdonságunkat, és felhívhatjuk rá a figyelmet.

Top 7 tipp az éttermi menü összeállításához, speciális menüsorok, torkos csütörtök

7. Speciális étlap, és menüsorok bevezetése

Torkos csütörtök? Jöhet! Bár sokan vitatják a fent nevezett kezdeményezés hatékonyságát marketingszempontból, mégis speciális vagy ünnepi alkalmakkor, vagy szezonális jelleggel (pl. ballagási szezon) érdemes külön menüvel, étlappal készülni. Ezen étlapokra, menükre jellemző, hogy csekélyebb számú ételből áll, azonban ezt nagyobb mennyiségben tudja kiszolgálni konyhánk. Így nagyobb tömeget ki tudunk szolgálni. Az alkalmi, speciális menü vevőcsalogatásra is kiváló, mint pl. a Torkos Csütörtök, természetesen nem 50%-os árengedménnyel, de egy korrekt, időszakos kedvezmény több vendéget vonzhat be a vendéglőbe.

Tipp: A Sous-Vide technológia alkalmazásával számos előnyre tehet szert! A technológia használatával új korszerű ízekkel lepheti meg vendégeit. Keressen bennünket. 


+1: Internetre az étlappal

Manapság az interneten való hirdetést minden vállalkozónak mérlegelnie kell, hiszen most ez a médium mutat nagyon erős növekvő trendeket, így mindenki megtalálja célcsoportját. Az éttermeknek sem szabad kihagyniuk az internet adta lehetőségeket. Egy weblap manapság alapkövetelmény, ami kialakításában illeszkednie kell az étterem arculatához. Ez alkalmas platform az étlap bemutatására is, így egy sokkal szélesebb kör tájékozódhat kínálatunkról, árainkról, nem csak azok, akik betérnek hozzánk!

 

Kapcsolódó linkek:

Hűtő  http://www.vendi.hu/termekeink/Hutoberendezes__/Hutoszekreny_/Rozsdamentes_acel_burkolattal_/?shop_category=41

Fagyasztószekrényeink

http://www.vendi.hu/termekeink/Hutoberendezes__/Fagyasztoszekreny_/Rozsdamentes_acel_burkolattal_/?shop_category=330

Palack

http://www.vendi.hu/termekeink/Hutoberendezes__/Uvegajtos_huto_es_fagyasztoszekreny__/Palackhutok_/?shop_category=335

borhűtőink

http://www.vendi.hu/termekeink/Hutoberendezes__/Uvegajtos_huto_es_fagyasztoszekreny__/Borhutok_/?shop_category=336 

hűtött munkaasztalon

http://vendi.hu/termekeink/Hutoberendezes__/Hutott_munkaasztal__/?shop_category=32

Sous-Vide technológia

http://www.vendi.hu/termekeink/Suto_fozo_berendezes_/Sous_Vide_technologia_berendezesei___/Sous_Vide_berendezesek_/?shop_category=318

 


Véleménye van, hozzáfűzne még valamit?
Várjuk kommentjeit a Vendi.hu Facebook oldalán:
facebook.com/vendi.hu

Google+ profil


 

Kapcsolódó cikkek:

 

Hozzászólások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. További információ: Süti (cookie) tájékoztatóAdatkezelési tájékoztató

ENGEDÉLYEZEM   NEM ENGEDÉLYEZEM