Kosár
A Chafing-ek: mire figyeljen beszerzésükkor!
Chafing, chafing-ek, melegentartók. Ismerje meg leírásunkból miként műkődnek a chafing edények!
A rendezvényszervezők, catering és a svédasztalos, büfés kiszolgálású vendéglátósok számára alaptartozék a chafing. Feladatuk, hogy a frissen készült ételeket folyamatosan fix hőmérsékleten tartsák, egészen a rendezvény végéig megőrizzék a fogások élvezeti értékét és hőmérsékletét.
A chafing egy remek lehetőség, hogy jó benyomást tegyen vendégeire. A használatuk modern és elegáns módja az ételek tárolásának és szervírozásának. Erre a célra számtalan méretű, formájú és anyagú chafing edény található meg a piacon: rozsdamentes acél, krómacél kivitelű, kerek vagy szögletes, leemelhető tetejű, roll-top chafing, elektromos vagy lángégős… a lehetőségek szinte végtelenek. Olvassa el írásunkat, hogy megismerje a különbségeket!
A chafing edény
Felépítését tekintve egy külső vázból áll, amin alul egy vízmedence, benne pedig az ételes edény helyezkedik el, teljes szélességében, légmentesen lefedve azt. A melegentartásra szolgáló hőforrás az alsó medencében levő vizet melegíti fel, ezzel biztosítva az egyenletes hőmérsékletet az ételnek. A felső ételes edényen egy tető csökkenti a párolgást, kihűlést.
Chafing változatok
A chafingek sok különféle formában és méretben kaphatóak, azonban minden egyes alaknak megvan a rendeltetésszerű használata.
|
|
|
|
|
A fedő fajtája
|
|
|
|
|
A chafinghez szükséges hőforrás
A chafing edények két fajta energia ellátással készülhetnek, amit figyelembe kell venni:
- Elektromos chafing: Az elektromos chafing berendezések ideálisak olyan rendezvény helyszínekre, ahol szigorú tűzvédelmi előírások vannak, esetleg kültéri kitelepülésekre kiválóan alkalmazhatóak. Előnyük, hogy sosem fogynak ki az fűtőanyagból. Hátulütője azonban, hogy szükséges egy konnektor (hosszabbító) a közelben, aminek kiépítése nehézkes lehet.
- Tégelyes égőpaszta, vagy égőfolyadék: Kémiai anyagok égéséből képes hőt termelni, amelyet a vízmedence alatt kell elhelyezni, fém égőpaszta tartókban. Ez a fajta chafing nagy rugalmasságot biztosít, könnyebben mozgatható és áttelepíthető mint az elektromos változatok. Az égőpaszták ugyanakkor több óráig kibírják, cseréjük pillanatok alatt elvégezhető, és beszerzésük sem jelent gondot. Az égése környezetbarát, és szinte észrevehetetlen: nem bocsát ki toxikus anyagokat vagy kellemetlen szagokat. Az elektromos vezérléshez hasonlóan itt is szabályozható az égés intenzitása: az égőpaszta tartón levő zárófedéllel csökkenthető, elzárható a láng.
A chafing alkalmazása
A chafing berendezéseket a már említett catering szolgáltatások mellett éttermek, vendéglők is használhatják rendezvényeiken, svédasztalos étkezéseknél, reggeliztetés valamint egyéb programjaik során. Könnyű a használatuk, karbantartásuk még egyszerűbb. Bekerülési költségük alacsony, még ha több chavingre is van szüksége egyszerre. Üzemeltetésük sem jelent plusz terhet, az égőpasztás változat esetében a fűtőanyag pótlása nem nagy tétel. Az étel szervírozása mellett fontos a design (látvány) elem, amivel kellemes élményeket szerezhet vendégeinek és a fogyasztásra ösztönzőként hat.
Nagyobb tömeg esetén többször kell újratölteni az edényeket, így mérlegelje a chafing berendezés beszerzésekor, hogy általában hány embert szolgál ki, és ennek megfelelően válasszon méretet. Folyamatos étel újratöltés esetén lehet hogy vendégei kényelmetlenül érezhetik magukat, de az se célravezető ha túl nagy méretű chafing edényt alkalmaz, mert ha túl sokáig marad kinn, ki fog hűlni az étel.
Ha kérdése merül fel, keresse szakértő munkatársainkat a témában!
Véleménye van, hozzáfűzne még valamit?
Várjuk kommentjeit a Vendi.hu Facebook oldalán:
facebook.com/vendi.hu
Kapcsolódó cikkek:
- Hogyan őrizzük meg az evőeszközeink tartósságát
- A 7 legfontosabb dolog, amire figyelnie kell az étlap összeállításakor
- Főzzön Ön is jobb kávét, keressen vele többet!
- Kereskedelmi és vendéglátó ipari hűtőberendezések - vásárlási útmutató
Hozzászólások
Hozzászóláshoz be kell lépnie.