Kosár

Kosár

A Chafing-ek: mire figyeljen beszerzésükkor!

2013-04-05 10:45:00

Chafing, chafing-ek, melegentartók. Ismerje meg leírásunkból miként műkődnek a chafing edények!

chafing tálalás cateringA rendezvényszervezők, catering és a svédasztalos, büfés kiszolgálású vendéglátósok számára alaptartozék a chafing. Feladatuk, hogy a frissen készült ételeket folyamatosan fix hőmérsékleten tartsák, egészen a rendezvény végéig megőrizzék a fogások élvezeti értékét és hőmérsékletét.

A chafing egy remek lehetőség, hogy jó benyomást tegyen vendégeire. A használatuk modern és elegáns módja az ételek tárolásának és szervírozásának. Erre a célra számtalan méretű, formájú és anyagú chafing edény található meg a piacon: rozsdamentes acél, krómacél kivitelű, kerek vagy szögletes, leemelhető tetejű, roll-top chafing, elektromos vagy lángégős… a lehetőségek szinte végtelenek. Olvassa el írásunkat, hogy megismerje a különbségeket! 

A chafing edény

Felépítését tekintve egy külső vázból áll, amin alul egy vízmedence, benne pedig az ételes edény helyezkedik el, teljes szélességében, légmentesen lefedve azt. A melegentartásra szolgáló hőforrás az alsó medencében levő vizet melegíti fel, ezzel biztosítva az egyenletes hőmérsékletet az ételnek. A felső ételes edényen egy tető csökkenti a párolgást, kihűlést.

 

Chafing változatok

A chafingek sok különféle formában és méretben kaphatóak, azonban minden egyes alaknak megvan a rendeltetésszerű használata.

chafing edény
  • Négyzet alakú Chafing: A leggyakrabban használt változatú chafing, főételek szervírozására szolgál. Általában GN 1/1 mérettel rendelkezik, változó mélységgel. Kisebb változatai GN 1/2-es változatokban is elérhetőek.
ovális chafing
  • Kör, ovális alakú chafing: A kör, vagy ovális alakú chafingekben általában köretet, desszertet szokás kínálni. Egy égő van az alján, ugyanis a középen elhelyezkedő égőláng egyenlően éri az edény minden oldalát.
leveses chafing
  • Leveses chafing: A levesek számára szintén kör alakú, de jóval mélyebb edények használatosak. Gyakran találkozhatunk elektromos változatokkal, amelyek még pontosabb hőmérsékletet képesek beállítani, és tartani egészen hosszú ideig. Jellemzően a levest tartalmazó edényen is van fül, a cserélés megkönnyítésére.

 

A fedő fajtája

Roll top chafing
  • Roll-top: A chafing teteje visszahajtható, általában 90 fokban. Ezzel megkönnyítheti a vendég dolgát, egyszerűen tud szedni magának az ételből, és rögtön visszazárható a fedő. Ezzel növelve a vendég komfort érzetét és csökkentve a fedő vissza nem helyezéséből fakadó ételkihűlés lehetőségéz.
Chafing leemelhető tetővel
  • Leemelhető fedő: A kedvezőbb árú megoldások egyike, az ételt tartalmazó edény teteje egyszerűen leemelhető. Egyetlen problémát viszont meg kell oldani: gondoskodjon némi plusz helyről az asztalon, hogy a fedőt a szedés idejére letehesse a vendég, ne kelljen kézben tartogatnia, vagy más edényekre rátennie!
Leveses chafing
  • Zsanéros fedelű chafing: A felszerelt zsanéroknak köszönhetően hátrabillenthető a tető. Így nem kell a tetőnek az asztalon helyet keresni, vagy fél kézzel egyensúlyoznia a vendégeknek szedés közben.

 

A chafinghez szükséges hőforrás

A chafing edények két fajta energia ellátással készülhetnek, amit figyelembe kell venni:

  • Elektromos chafing: Az elektromos chafing berendezések ideálisak olyan rendezvény helyszínekre, ahol szigorú tűzvédelmi előírások vannak, esetleg kültéri kitelepülésekre kiválóan alkalmazhatóak. Előnyük, hogy sosem fogynak ki az fűtőanyagból. Hátulütője azonban, hogy szükséges egy konnektor (hosszabbító) a közelben, aminek kiépítése nehézkes lehet.
  • Égőpaszta kanócosTégelyes égőpaszta, vagy égőfolyadék: Kémiai anyagok égéséből képes hőt termelni, amelyet a vízmedence alatt kell elhelyezni, fém égőpaszta tartókban. Ez a fajta chafing nagy rugalmasságot biztosít, könnyebben mozgatható és áttelepíthető mint az elektromos változatok. Az égőpaszták ugyanakkor több óráig kibírják, cseréjük pillanatok alatt elvégezhető, és beszerzésük sem jelent gondot. Az égése környezetbarát, és szinte észrevehetetlen: nem bocsát ki toxikus anyagokat vagy kellemetlen szagokat. Az elektromos vezérléshez hasonlóan itt is szabályozható az égés intenzitása: az égőpaszta tartón levő zárófedéllel csökkenthető, elzárható a láng.

 

A chafing alkalmazása

A chafing berendezéseket a már említett catering szolgáltatások mellett éttermek, vendéglők is használhatják rendezvényeiken, svédasztalos étkezéseknél, reggeliztetés valamint egyéb programjaik során. Könnyű a használatuk, karbantartásuk még egyszerűbb. Bekerülési költségük alacsony, még ha több chavingre is van szüksége egyszerre. Üzemeltetésük sem jelent plusz terhet, az égőpasztás változat esetében a fűtőanyag pótlása nem nagy tétel. Az étel szervírozása mellett fontos a design (látvány) elem, amivel kellemes élményeket szerezhet vendégeinek és a fogyasztásra ösztönzőként hat.
Nagyobb tömeg esetén többször kell újratölteni az edényeket, így mérlegelje a chafing berendezés beszerzésekor, hogy általában hány embert szolgál ki, és ennek megfelelően válasszon méretet. Folyamatos étel újratöltés esetén lehet hogy vendégei kényelmetlenül érezhetik magukat, de az se célravezető ha túl nagy méretű chafing edényt alkalmaz, mert ha túl sokáig marad kinn, ki fog hűlni az étel.

Ha kérdése merül fel, keresse szakértő munkatársainkat a témában!

 


Véleménye van, hozzáfűzne még valamit?
Várjuk kommentjeit a Vendi.hu Facebook oldalán:
facebook.com/vendi.hu

Google+ profil


Kapcsolódó cikkek:

 

Hozzászólások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. További információ: Süti (cookie) tájékoztatóAdatkezelési tájékoztató

ENGEDÉLYEZEM   NEM ENGEDÉLYEZEM