Kosár

Kosár

Idén is figyeljen a biztonságra!

2013-01-09 10:38:00

Ezeket a konyhai baleseteket előzze meg 2013-ban is!

Étterem baleset tányértörésA vendéglátóiparban megszokott a nagy iram. Elég egy pillanatra félrenézni a nagy pörgésben, és máris bekövetkezik a baj. A szükséges óvintézkedések nélkül a konyhai balesetek, sérülések sajnos benne vannak a pakliban. Összegyűjtöttük egy listába a leggyakrabban előforduló vendéglátási baleseteket, amelyekre érdemes odafigyelnie!

Tányérok, poharak törése!

Ahhoz hogy elkerülje tányérjai töréseket, ne tegye túlzottan tele a mosogatógép tálcáját, a poharakat csak a pohártároló kosarakba helyezze. Csúszós felületekre (vizes bárpultra) ne helyezzen poharat. Ne cipeljen egyszerre több tányért, mint amennyit biztonságosan el tud vinni.

éttermi balesetek égési sérülésekÉgések

Különösen gyakori olajsütők, fritőzök használatakor, vagy olajleengedés közben. Leengedés, vagy ürítés előtt várja meg míg az olaj kihűl! A forró ételeket, edényeket mindig fogóruhával fogja meg.

Vágások

A késeket mindig élesen kell tartani a hatékony vágóteljesítmény miatt, de legtöbbször a vágási sebeket az életlen kések okozzák Mindig adott feladatra a legmegfelelőbb kést használja, bizonyosodjon meg róla, hogy kellően éles. A kést mindig erősen fogja, és a testétől ellenkező irányba mozgassa az eszközt amikor vág, szeletel, csontoz, stb. Ha szükséges, viseljen védő (lánc)kesztyűt. Soha ne nyúljon a leeső kés után.

A nagyobb ipari konyhai eszközöknél védőrácsok, zárak, biztonsági kapcsolókkal vannak felszerelve a biztonság érdekében. Győződjön meg róla, hogy ezek valóban megvannak, működőképesek, és minden esetben használják is ezeket.

felvágott szeletelőgép vendi hungária kft

Szeletelő gépek okozta sérülések

Ha Ön is használ hús, felvágott szeletelőgépet, sose használja addig, amíg figyelmesen be nem tanították annak használatára. Beleértve a készülék tisztítását, fertőtlenítését, szétszedését és összerakását. Fokozott figyelmet fordítson a szeletelő penge élezésére, mert ez a munkafolyamat rejti a legtöbb balesetveszélyt!

Étel szennyeződések

A konyhában célszerű gumikesztyűt viselni, előre meghatározott többfázisú kézmosási, mosogatási technikákat alkalmazni. Használjon különböző színű késeket, vágólapokat a folyamatok elkülönítésére, stb. (HACCP rendszer követelmények)

vendéglátóipari balesetek elszúszás

Elcsúszások, elesések

A konyhai munkatársak csúszásgátló talpú cipőt viseljenek. A felmosások után csúszós padló feliratú táblákat érdemes kihelyezni. Használjon gumiszőnyeget olyan helyeken, ahol állandóan vizes a padló.

Húzódások, ficamok

Zömmel a helytelen emelésekkor, hirtelen mozdulatoknál alakul ki. Ha nem tudja mi van a ládában vagy hogy mekkora lehet a súlya, inkább ne emelje meg, vagy ha nem éri el a magasra rakott tárgyat, inkább ne nyújtózkodjon, könnyen baj lehet a vége. Használjon kézikocsit, vagy hívjon segítséget.

Tegyen Ön is a megelőzés érdekében!

Tartson a konyhában elsősegélyládát, és ellenőrizze rendszeresen, hogy rendesen fel legyen töltve. Világosítsa fel munkatársait a veszélyekről, tartson munkavédelmi megbeszéléseket.

vendéglátóipar séf

Költsön a biztonságra! A Vendi Hungária Kft. által forgalmazott gépek és eszközök mind megfelelnek a nemzetközi HACCP rendszernek, így garantáltan a legbiztonságosabb felszerelésekhez juthat hozzá, ezzel is növelve a munkahelyi balesetek elkerülésének esélyét!

 


Véleménye van, hozzáfűzne még valamit?
Várjuk kommentjeit a Vendi.hu Facebook oldalán:
facebook.com/vendi.hu

Google+ profil


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. További információ: Süti (cookie) tájékoztatóAdatkezelési tájékoztató

ENGEDÉLYEZEM   NEM ENGEDÉLYEZEM