Kosár

Kosár

Nagykonyhai tűzhelyek – vásárlási útmutató

2013-01-25 09:34:00

Olvassa át útmutatónkat, hogy megkönnyíthessük a döntését!

Zanussi nagykonyhai tűzhely

A nagykonyhai tűzhelyek állandó szerepelői egy vendéglátós konyha életében. Legyen szó villanytűzhelyről, vagy akár gáztűzhelyről, számtalan modell létezik, különféle méretekkel, opciókkal, kiegészítőkkel. A nagy kínálatban elég nehéz megtalálni a megfelelőt, ami teljességgel kiszolgálja a konyhai dolgozók igényeit, de a vendégek elvárásait is. Olvassa át az ipari tűzhelyekről szóló vásárlási útmutatónkat, hogy tisztább képet kapjon a tűzhelyeket jellemző lehetőségekről, és megkönnyíthessük a döntését!

 

 

A nagykonyhai tűzhely funkciója a konyhában

A sokféle nagykonyhai sütő főző berendezések közül a legelterjedtebb elemek a tűzhelyek. A konyhai műveletektől, vagy az étlaptól függően a legtöbbször használt és legnépszerűbb készüléke a konyhának. Nagy rugalmasságot kínál a konyhai műveletekben, csak hogy néhányat felsoroljunk, mire lehet alkalmazni: sütni, főzni, grillezni, forralni, dinsztelni, párolni, stb. Még a legképzetlenebb konyhai dolgozók is könnyedén tudják használni egy egy feladatra.

Melyik a legalkalmasabb tűzhely a konyha számára?

A háztartási tűzhelyekkel ellentétben az ipari tűzhelyeket sokkal nagyobb teljesítményűre gyártották, és robosztusabb felépítésűek. Főzősorokba építhetőek az azonos szélességű egyéb sütő főző nagykonyhai berendezésekkel, de különálló készülékként is ugyanolyan hatékonyan működnek. Asztali változatuk is elérhető a piacon, amelyek készüléktartó állványokra, blokkasztalokra építhetőek rá.

A konyha mérete, adagszáma alapján is különbségeket kell tenni a készülékek között. Ugyanis nagyobb adagszámok fölött (250 fő) már komolyabb teljesítményű, masszívabb felépítésű professzionális tűzhelyt érdemes venni. A közétkeztetés, kórházak vagy szállodák esetében nagyobb mennyiségű étel elkészítése szükséges naponta, így ez komolyabb gépesítést és nagyobb tervezést igényel! Az egyes részfeladatokra ugyanis vannak csak arra szolgáló, dedikált készülékek is (pl.: főzőzsámolyok, szeletsütő gépek), amelyekkel tehermentesíteni lehet a tűzhely kihasználtságát.
Tehát az igénybevétel alapján kapható a piacon nagyobb égőteljesítményű, robosztus konstrukciójú tűzhely, ami gyakran drágább bekerülési költséget is jelent. A kisebb adagszámú éttermek számára a csekélyebb teljesítményű tűzhelyek is megfelelőek – ezek még mindig messze jobban teljesítenek mint a háztartási tűzhelyek.

A főzőfelületek különbsége

  • A nagykonyhai gáztűzhelyek égőfelületei legtöbbször nyitott lángégőkkel vannak felszerelve. Az egyik legelterjedtebb formája a tűzhelyeknek, a láng láthatóan ég, ha be van kapcsolva a készülék. A főzőlapos felületek a villanytűzhelyek sajátosságai, melyeket a lángégőkhöz hasonlóan külön külön fűtőkörrel lehet szabályozni.
  • A zárt főzőlapos tűzhelyek előnye, hogy nagy felülettel rendelkeznek, melyek igen masszívak is. Nagy serpenyőket, edényeket emelgetés és azok kiöntése nélkül tudunk mozgatni egyik felületről a másikra.
  • Sütőlappal felszerelt tűzhelyek, vagy főzőasztalok: Melegítésre szolgáló felület applikálható az elektromos vagy gáztűzhelyek tetejére, amelyek sütésre is kiválóan alkalmasak. Így nincs szükség serpenyőkre, edényekre. Húsok sütésére, grillezésére vagy pl. tojás, hamburger nagy tételű sütésére jól használható. Kiegészítőként külön rendelhető sütésre alkalmas felület az egyes típusokhoz, amelyet nyílt gázégőkre helyezhetünk.

Méret a lényeg

A rendelkezésre álló hely is egy faktor a választásban. A tűzhelyet ha egy kialakított főzősorba szeretnénk alkalmazni, úgy az előre meghatározott 600, 700 és 900-as sorozatok közül kell választanunk. A készülékek különálló elemként is ugyanúgy jól funkcionálnak. A szélességét tekintve, azt célszerű mérlegelni, hogy hány főzőfelületre van szükségünk. 1-2 égős tűzhelyeket már 350-400mm szélességben is kínálnak, míg a 6 égővel felszerelt változatok több mint egy méter szélesek.
A tűzhely fölött elhelyezendő elszívó ernyőt is bele kell kalkulálni a tervezési fázisba, és ennek megfelelő szélességű berendezést kell választani.

zanussi_konyha

Sütő típusa

A nagykonyhai tűzhelyek alsó részén általában nagy teljesítményű sütővel rendelkeznek. A választásnál érdemes ezt is figyelembe venni. Az általános mellett hőlégkeveréses sütőkkel felszerelt változatok is elérhetőek.

További kritériumok, amiket érdemes figyelembe venni

A konyha kiépítettsége: elektromos vagy gázüzemű tűzhely a jellemzőek, a konyha kiépítettsége szerint.

A tűzhely márkája, gyártó hírneve, brand erőssége: A nagykonyhai tűzhelyek esetében is az óriási világmárkák dominálnak, azonban a kisebb nevű gyártók termékei nem jelentik a rosszabb minőséget! Ismerje meg kínálatunkat, és ismerje meg az általunk forgalmazott termékeket is!

A termék ára, ár/érték aránya: Egy tűzhely nem olcsó mulatság, így próbáljon meg több helyről is ajánaltot kérni. Legtöbb helyen kiegészítő, ingyenes szolgáltatásokkal befolyásolják a döntést, pl. ingyenes házhozszállítás vagy beüzemelés, stb. Ismerje meg a részleteket, hiszen egy egy ilyen akcióval több tízezret spórolhat.

Garancia, szerviz a nagykonyhai tűzhelyekre: Minden esetben érdeklődjön a kereskedőtől, hogy mennyi jótállást kínál a készülékre, illetve a garancián túl milyen szervízelési lehetőségeket kínál, országos szervizhálózattal rendelkezik-e, stb.

 

Remélhetőleg a tanácsaink hasznosak lesznek a további beruházások alkalmával, és némiképp megkönnyítettük a döntést. Ha további kérdése van, keressen minket az email címen.



Véleménye van, hozzáfűzne még valamit?
Várjuk kommentjeit a Vendi.hu Facebook oldalán:
facebook.com/vendi.hu

Google+ profil


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. További információ: Süti (cookie) tájékoztatóAdatkezelési tájékoztató

ENGEDÉLYEZEM   NEM ENGEDÉLYEZEM